divendres, 1 de març del 2019

Sessions sobre les Leñadoras

El passat dijous 28 de febrer vàrem fer l'última trobada del club de lectura per comentar tot el còmic Leñadoras: cuidado con el gatete sagrado.
En general, us ha agradat molt. Us ha sorprès des de l’inici el fet que, de cop i volta i sense motiu aparent, surtin monstres. De fet, és un tret recorrent durant tot el còmic l’aparició sobtada d’éssers fantàstics sovint en situacions poc usuals i que s’intercalen en el dia a dia del grup de cinc noies escoltes, les «Leñadoras».
També us han encisat les «Leñadoras», el grup de cinc noies que comparteixen cabana i que han de treballar conjuntament per aconseguir les diferents consignes del campament d’estiu. Són Girls Scouts, noies exploradores. La Mal, l’Abril, la Molly, la Ripley i la Jo són les «Leñadoras» i són les protagonistes d’aquest còmic. La gran majoria de vosaltres us heu identificat amb la Ripley, encara la Sandra s’ha decantat més per la Mal, «per la forma com va vestida i el pentinat, s’assembla a mi».
Hem repassat i identificat cada una de les «Leñadoras»:

Molly: cabells llargs i rossos, sempre els duu recollits en una trena. Té l’habilitat de desxifrar jeroglífics. Us va fer molta gracia la sorpresa del barret. Heu dit que «Ã©s una mica pija»

Ripley: cabells curts i castany, amb una metxa blava al davant. És de petita estatura i un nervi, no pot parar quieta ni un sol moment. Fa les coses sense pensar. Us ha encantat les seves sortides inesperades i fora de to.

Mal: cabell curt i un tros del cap rapat. Porta dues arracades en forma d’aro. Potser la més prudent de totes les «Leñadoras». 
 
Abril: pèl-roja, cabells llargs. Petita i d’aspecte angelical, l’Abril es caracteritza per tenir un força descomunal que no dubte a fer servir quant el grup està en perill.

Jo: cabell curts, la més alta del grup i la més reservada. La seva cultura general fa que molts cops sigui ella qui proposa les solucions. Totes us pensàveu que era un noi.

Heu comentat que la força del còmic està en les «Leñadoras» com a grup, ja que la particularitat de cada integrant fa que les «Leñadoras» esdevinguin molt autèntiques i úniques, resolent les complexes situacions que es troben amb un estil molt peculiar, ple d’ironia, de vitalitat i surrealisme.
També us ha cridat l’atenció l’estructura del còmic. Dividit en 8 capítols on cada un d’ells està presidit per un «Manual de campo de las Leñadoras» on s’explica de forma molt tècnica i formal la consigna que cal aconseguir. Cada capítol s’acaba amb un resum fotogràfic de tot el que ha passat.
Un dels aspectes desapercebut per vosaltres i que personalment m’han encuriosit ha estat l’ús de determinades expressions utilitzades per les «Leñadoras» en diverses situacions. Són expressions modificades i on es citen noms de dones que van tenir un paper clau als Estats Units.
Així, l’expressió «¿Dónde demonios os habéis metido?” és canviada per «¿Dónde Phillis Wheatley os habéis metido?” o bé “Por el amor de Dios” canviat per “Por el amor de Sister Rosetta Tharpe”. Al llarg del còmic es citen un total de 5 dones:
  • Annie Smith Peck, més coneguda com a Annie Peck (1850 - 1935), fou una alpinista i professora d'universitat nord-americana: els seus nombrosos ascensos la van convertir en una figura notable a finals del segle XIX i principis del XX.
  • Sister Rosetta Tharpe ( 1915 - 1973) fou una cantant de jazz estatunidenca.
  • Elizabeth “Bessie” Coleman ( 1892 – 1926) va ser una aviadora civil nord-americana. Va ser la primera dona afroamericana pilot de la història i la primera persona d'ascendència afroestadounidenca que va obtenir una llicència internacional de pilot.
  • Phillis Wheatley (1753 - 1784) va ser la primera escriptora afroamericana poeta als Estats Units.
  • Juliette Gordon Low: va ser la fundadora en 1912 de les Noies Exploradores dels Estats Units d'Amèrica, (Girl Scouts of the USA: GSUSA), organització juvenil per a noies que resideixen als Estats Units, i per a joves ciutadanes estatunidenques, que resideixen a l'estranger.
Crec que la intenció és ben clara: donar rellevància al paper de la dona dins la història, paper sovint ignorat i silenciat.
Aquesta reivindicació femenina lliga molt amb tot el plantejament de «Leñadoras». Les «Leñadoras» són cinc noies que trenquen amb els estereotips literaris sobre les noies/dones. No hi trobareu idees preconcebudes que es relacionen amb les noies com ara: preocupació pel físic i la roba, mal rotllo entre elles per embolics amorosos, submissió i manca de decisió... Les «Leñadoras» són noies amb iniciativa pròpia, que es defensen soles, que els agrada les aventures i que es valoren, s’estimen i s’accepten tal com són. 
 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada